Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Marko Kantaneva | eKoutsi Blogi

Mäenlaskutaito paranee harjoittelemalla

Share |

Torstai 25.1.2018 klo 12:19 - Marko Kantaneva


Kaikkien taitojen tapaan myös mäenlaskutaito paranee vain harjoittelemalla. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että pitäisi etsiä jyrkin rinne, josta silmät kiinni annettaisiin mennä ja toivottaisiin kokemuksen opettavan. Laskuharjoituksetkin kannattaa ensin aloittaa loivemmista ja helpommista rinteistä. Peruslaskutekniikat ovat:

  • korkea laskuasento 
korkealaskuasento.jpg
  • matala laskuasento
matalalaskuasento.jpg

Korkeaa ja matalaa laskuasentoa kannattaa kokeilla jo kotona ennen laduille lähtöä. Ladulla kannattaa kokeilla laskuasentoja ennen varsinaista hiihtämistä esimerkiksi alkuverryttelyn yhteydessä. Mikäli mahdollista, hiihtoreitillä kannattaa jäädä laskemaan omaan taitotasoon sopivaa mäkeä muutamaan kertaan. Mäkeä takaisin kiivetessä kohenevat myös kunto-ominaisuudet.

downhill-m-kantaneva.png

Laskutekniikoiden kulku

Korkeassa laskuasennossa seistään koko jalkaterällä suksien päällä, jalat hieman polvista koukistettuina. Sauvat pidetään kainalossa, nyrkit rinnan tasalla ja kyynärpäät vasten kylkiä. Tärkeää on pitää katse edessä ja tasapaino keskellä tukipisteen alla. Liika etu- tai takapainoisuus voi aiheuttaa pyllähdyksen, jos ladussa on yllättävä töyssy tai mutka. Korkeaa laskuasentoa käytetään pitkissä ja vaikeissa laskuissa, jotka vaativat esimerkiksi askelkäännöksiä. Korkean laskuasennon avulla on helpompi kontrolloida vaihtelevia ladunmuotoja.

Matalassa laskuasennossa ollaan kyykyssä ja paino on koko jalkaterällä suksien päällä. Sauvat pidetään kainalossa, nyrkit leuan alla ja kyynärpäät tiukasti polvien päällä tai reisien sivuilla. Selkä pidetään suorana ja katse edessä. Tasapaino on edelleen keskellä tukipisteen alla. Suorissa ja kovavauhtisissa laskuissa matala laskuasento on nopein laskutapa, eikä se ole niin herkkä pitkitt.issuuntaisille horjahteluille kuin korkea laskutekniikka. Kuitenkin liika etu- tai takapainoisuus aiheuttaa pyllähdyksen myös matalassa laskuasennossa, jos ladussa on yllättävä töyssy tai mutka. Kovaa vauhtia laskettaessa jyrkän käänteen aiheuttama keskipakoisvoima saattaa pakottaa hiihtäjän siirtymään korkeaan laskuasentoon, jotta kaatumiselta vältyttäisiin.

Tervetuloa valmennukseen!! Henkilökohtainen lähivalmennus | eKoutsi etävalmennus

Avainsanat: Korkea laskuasento, matala laskuasento, mäenlasku, alamäki,