Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Marko Kantaneva | eKoutsi Blogi

Onnistunut voitelu on osa hiihtonautintoa

Share |

Perjantai 22.12.2017 klo 10:17 - Marko Kantaneva


Kuntoilija tarvitsee kilpahiihtäjää vähemmän hiihtokalustoa ja suksien huoltovälineitä. Kuntoilijan ei myöskään tarvitse käyttää viimeisimpiä voideuutuuksia liu’un parantamiseen, vaan hän selviää muutamalla perusvoiteella varsin mainiosti. Noudattamalla seuraavia voiteluvarusteiden valinta- ja suksien voiteluohjeita, selviydytään tulevista hiihtoretkistä menestyksellä.

Esimerkki kuntoilijan voiteluvarusteista:

 • Voitelurauta -> luistovoiteiden levitykseen.
 • Sikli -> luistovoiteiden siklaukseen ja pitovoiteiden poistoon
 • nylonharja -> luistoalueen viimeistelyyn
 • korkki -> pitovoiteiden tasoitukseen
 • pieni purkki voiteenpoistoainetta -> suksien pitoalueiden ja siklin puhdistukseen

optiwax-gripwaxes.png

 • kaksi erityyppistä luistovoidetta: nollakelille ja pakkaskelille (-2 – -7 ºC)
 • kaksi erityyppistä pitovoidepurkkia: nollakeli (+1 – -1 ºC) ja universal-tyyppinen yleispitovoide (0 – -15 ºC)
 • Universal-tyyppinen yleisliisteri märkiin olosuhteisiin, karkeille jääkeleille sitkeämpi, väriltään yleensä sininen tai violetti liisteri
 • hiomapaperia, karkeus 150 -> pitoalueiden karhentamiseksi

 optiwax-glidetapebrush.png

Suksien pohjien kunnostus aloitetaan puhdistamalla sukset, joko:

 1. siklaamalla ensin pitovoiteet pois mahdollisimman tarkasti, jonka jälkeen pohja pyyhitään puhtaaksi voiteenpoistoaineella kostutetulla paperilla tai kangasliinalla.

tai

 1. sulattamalla suksien pohjassa oleva nollakelin luistovoide. Anna voiteen jäähtyä ja siklaa sitten se kokonaan pois.

Uusiin suksiin kannattaa pyytää tekemään pohjavoitelu esimerkiksi urheiluliikkeestä, josta ne hankitaan. Pohjavoitelun voi toki tehdä myös itse. Se tehdään samaan tapaan kuin seuraavaksi esiteltävä "perinteinen luistovoitelumalli" sillä erotuksella, että suksen pohjustukseen käytetään erityistä pohjustusvoidetta. Pohjustukseen käy mainiosti myös pakkaskelin (-2–-7 ºC) luistovoide (valmistajasta riippumatta väriltään usein violetti).

Luistovoitelu, perinteinen tapa

Suksien puhdistamisen jälkeen luistovoidetta hangataan tai sulatetaan silitysraudalla suksen luistopinnoille. Jos hiihdetään perinteisellä hiihtotekniikalla luistovoidetta levitetään vain suksen kärkeen ja kantaan. Luisteluhiihtoa varten voidetta levitetään koko suksen mitalle. Voiteen annetaan jäähtyä ympäristön lämpötilaan. Sen jälkeen suksen pohja siklataan tasaiseksi. Kun sikliin ei irtoa enää voidetta, voi siklauksen lopettaa. Tämän jälkeen luistopinnat harjataan nailonharjalla tasaiseksi. Nyt sukset ovat valmiit luistelulenkille.

Luistovoitelu, Optiwax luistonauha

 1. Kiinnitä nauhapakkaus suksen kärkeen. Vedä nauha laskettelusuksessa koko matkalle ja hiihtosuksessa luistovoidealueelle.                                                                    
 2. Kuumenna silitysrauta 150-160 C asteeseen (tavallisissa silitysraudoissa yleensä kolme pistettä). Paina rautaa kevyesti suksen päällä olevaa nauhaa vasten ja vedä silitysrautaa suksen kärjestä kantaan rauhallisesti (n.10-15 sek). Irroita nauha pohjasta heti silityksen jälkeen.
 3. Harjaa suksen pohjat huolellisesti luistoalueelta Optiwax-harjalla.

Nauhavoiteluun et tarvitse välttämättä erillistä voitelurautaa, koska kuumentaminen tapahtuu vasten paperia. Luistonauhasta ei muodostu hengitykselle haitallisia höyryjä ja voitelu voidaan suorittaa vaikka sisätiloissa. Suksen pohjan harjaaminen kannattaa suorittaa muodostuvan pölyn vuoksi asianmukaisissa tiloissa, ulkona tai hiihtopaikalla.

Pitovoitelu

Pitovoitelu on hyvä aloittaa karhentamalla puhdistettu pitovoidealue hiomapaperilla (karkeus 150). Karhennus varmistaa pitovoiteen pysymisen suksen pohjassa koko hiihtolenkin ajan. Karhennuksen jälkeen levitetään vallitsevan kelialueen pitovoidetta pitoalueelle, ja se tasoitetaan korkilla hangaten. Pitovoidetta kannattaa laittaa 4-6 ohutta kerrosta. Jokaisen kerroksen jälkeen pitovoide tasoitetaan korkilla. Voidekerroksen paksuus on riittävä silloin, kun pitoalueen pohja on täysin voiteen peittämä.

Liisteri levitetään suksen pohjaan pisaroina, jotka tasoitetaan peukalolla tai lämpimällä silitysraudalla – silitysrauta on puhdistettava ennen pitovoiteen levitystä. Liisteriä riittää yleensä yksi paksumpi kerros. Nyt sukset ovat valmiit perinteisen hiihtotekniikan lenkille.

 

Avainsanat: optiwax luistonauha, luistovoitelu, pitovoitelu, maastohiihto