Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Marko Kantaneva | eKoutsi Blogi

Jokapäiväinen leipämme ja kehitysoppi

Share |

Tiistai 14.3.2017 klo 12:24 - Marko Kantaneva


Tutustu ja varaa ilmainen esittely Weight Loss laihdutusvalmennukseen!

jokapaivainenleipamme.jpg

Tämä blogi keskittyy kehitysopilliseen ravitsemustaustaamme: mitä olemme aikojen saatossa syöneet, mikä on geneettinen perimämme sekä mikä on ruoansulatuksen fysiologia maitotuotteiden osalta. On mielenkiintoista tutkailla ihmiskunnan syödyn ravinnon historiaa, koska se auttaa ymmärtämään paremmin, miten me syömme nykyään ja kuinka meidän tulisi syödä tulevaisuudessa. 

Kaksi varsin yleistä nykyravitsemuksemme ongelmaa ovat:

viljat (keliakia) 

maitotuotteet (laktoosi-intoleranssi). 

Molemmat tuoteryhmät esiintyvät lähteinä suositeltavassa lautasmallissa ja myös vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteinä. Mikäli viljat ja maitotuotteet aiheuttavat terveydellisiä ongelmia, ne on syytä korvata muilla korvaaviksi suositelluilla ravintolähteillä. 

Kiistanalainen "ongelma" on puolestaan lihansyönti. Näistä kolmesta seuraavassa.

Vilja 

Viljaa ja viljasta tehtyä leipää kutsutaan elämän leiväksi. Tutkimukset osoittavat, että viljankasvatusta on ollut olemassa vain noin 15 000 vuotta. Ihmissuku on puolestaan asuttanut planeettaamme huomattavasti paljon kauemmin. Kaukaiset keräilyä ja metsästystä harjoittaneet esi-isämme eivät syöneet viljaa lainkaan yli kahteen miljoonaan vuoteen. Viljansyöntiä on siis esiintynyt korkeintaan 0,5 % ihmisen historian ajasta. Gluteenipitoisen viljan syönti on arkeologien ja tutkijoiden mukaan saanut alkunsa Lähi-idästä, tarkemmin Mesopotamiasta, ja sieltä se on levinnyt länteen Välimeren seuduille ja pohjoisemmaksi Eurooppaan. 46 

Edellä esitettyihin tietoihin nojaten voidaan siis olettaa, että välttämättä ihan jokaisen fysiologia ei ole vielä omaksunut viljan syöntiä. Ja jättäessämme huomioimatta ihmisen gluteeniviljoihin liittyvän geneettisen ”virheen”, jota esiintyy jossain muodossa suurella osaa väestöä, tulee kestämään todennäköisesti kauemmin kuin seuraavat 10 000 vuotta, ennen kuin muutumme geenistöltämme viljoille täysin vastaanottaviksi. 

Jos sinulla on pienikin epäilys, että gluteeniviljat aiheuttavat sinulle oireita, ota yhteys terveydenhuollon ammattilaisiin ja poista ruokavaliostasi gluteenia sisältävät viljat

  • vehnä
  • ohra
  • ruis 
  • kaura

ja korvaa ne esimerkiksi luonnostaan gluteenittomilla viljoilla, kuten riisi, hirssi ja tattari

Maitotuotteet

Ravintoon lisätään nykyään paljon sokeria eli sakkaroosia (juurikassokeri, ruokosokeri), tarkemmin sanoen disakkaridia. Elimistömme käyttää ohutsuolen mikrovillusten sakkaraasia pilkkoutuakseen disakkaridin imeytyviksi glugoosiksi ja fruktoosiksi. Maitosokeri eli laktoosi on myös disakkaridi, mutta sen pilkkoo mikrovillusten laktaasi glukoosiksi ja galaktoosiksi. Maitoa ravinnokseen käyttävät tarvitsevat siis laktaasia. Jos sitä ei ole suolessa, maitotuotteiden nauttiminen aiheuttaa eriasteisia vatsavaivoja. Jogurtti, juusto, viili ja piimä aiheuttavat yleensä vähemmän vaivoja. Niiden valmistuksessa käytetyt mikrobit ovat jo valmistusvaiheessa käyttäneet hyväkseen maitosokeria. Maitosokeri toimii tällöin kuin ulostuslääke; se ei pilkkoudu eikä imeydy. Suolibakteerit pyrkivät pilkkomaan laktoosia omalla tavallaan, mistä seurauksena on ilmavaivoja. Tätä oireyhtymää kutsutaan laktoosi-intoleranssiksi

Lähes kaikkien nisäkäslajien nuorilla yksilöillä on suolessaan laktaasia, mutta yleensä ei enää täysikasvuisilla yksilöillä. Samaa pätee yleisesti myös ihmiseen. Kuitenkin joillakin maitotuotteita käyttävillä kansoilla, esimerkiksi suomalaisilla, suolilaktaasi säilyy aina aikuisikään saakka. Silti noin 15 %:lla suomalaisista aikuisista on merkkejä laktoosi-intoleranssista. Luku on koko maailman mittakaavassa pieni, sillä arvioiden mukaan koko maailman aikuisväestöstä 75 % on laktoosi-intolerantteja – muun muassa Thaimaassa lähes kaikki aikuiset. Näiden tietojen pohjalta voidaan pohtia, mikä on maitotuotteiden rooli aikuisikäiselle ihmiskunnalle. Onko kyseessä ”sairaus” vai keskeneräinen evoluutio vai onko vain tunnustettava, etteivät maitotuotteet enää kuuluu lapsuusiän jälkeiseen ruokavalioomme?

Sanastoa

  • Sakkaroosi on disakkaridi, jota kutsutaan myös sukroosiksi, ruokosokeriksi tai tavalliseksi sokeriksi.
  • Disakkaridi on kahdesta monosakkaridista eli yksinkertaisesta sokerimolekyylistä muodostunut hiilihydraatti. Mono- ja disakkarideja kutsutaan yleensä sokereiksi.
  • Glukoosi eli rypälesokeri on yksi yleisimmistä sokereista. Se on monosakkaridi.
  • Hedelmäsokeri eli fruktoosi on sokeri, jota esiintyy kaikissa hedelmissä ja hunajassa. Kun ruokosokeri pilkkoutuu ruoansulatuselimistössä, siitä syntyy fruktoosia ja glukoosia.
  • Mikrovillus on soluelin, jonka tarkoitus on lisätä epiteelisolujen solukalvojen pinta-alaa.
  • Laktaasi on laktoosia eli maitosokeria pilkkova entsyymi.

Liha

Luonnonmukainen prosessi on muotoillut geneettisen perintömme. Nelisen miljoonaa vuotta sitten meidän haaramme kädellisiä pystyssä kulkevia eriytyi isoista apinoista, gorilloista ja simpansseista. Kaikki nämä lajit ovat jatkaneet kehittymistään omina sukupuuhaaroinaan – silti me ihmiset jaamme edelleenkin 98 % geneettisestä perinnöstämme simpanssin kanssa. Tämä auttaa ymmärtämään, kuinka hitaasti geneettiset muutokset tapahtuvat. 

Geenisukulaisemme simpanssin ruokavalio tukee sitä kantaa, että hedelmät ja vihannekset ovat terveellistä ja hyvää ravintoa ihmisellekin. Silti saattaa olla virhe väittää, että olemme vain ja ainoastaan kasvissyöjiä, sillä simpanssit syövät hedelmiä silloin, kun ne eivät syö toisiaan! Havaintojen mukaan kannibalismi on varsin yleistä simpansseilla. Tämän päivän simpanssit metsästävät, tappavat ja syövät myös pieniä nisäkkäitä, ja liha muodostaakin noin 15 % niiden ruokavaliosta. Käsitys, että evoluution mukaiset juuremme edustavat täysin kasvissyöntiä, saattaa olla edelliseen viitaten harhaanjohtava erityisesti silloin, kun sitä tarkastellaan nykyisten simpanssien ruokavaliota vasten. Pikemminkin näyttäisi siltä, että lihansyönti on näytellyt aina merkittävää osaa ihmislajin geneettisessä historiassa...

Tutustu ja varaa ilmainen esittely Weight Loss laihdutusvalmennukseen!

Avainsanat: leipä, viljatuotteet, maito, ravitsemus, lihatuotteet, liha