Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Marko Kantaneva | eKoutsi Blogi

Tekosyiden lopuksi

Share |

Tiistai 7.3.2017 klo 13:03 - Marko Kantaneva©


Varaa ilmainen tapaaminen ja tutustuminen Premium Coaching valmennuksiin!
aktiivihiihtaja.jpg

Suomessa ja kokolailla läntisessä maailmassa ollaan suuren haasteen edessä. Haasteena on väestön ikääntyminen ja fyysisesti helpon elämän myötä fyysisen kunnon rappeutuminen. Normaali arkiaktiivisuus ei vaadi paljon tämän päivän ihmiseltä. Modernin yhteiskunnan tuloksena on syntynyt eräänlainen liikunnan esto järjestelmä. Luonnollisen fyysisen rasituksen puute johtaa vääjäämättä heikkenevään kestävyys- ja lihaskuntoon. Matti Heikkistä lainatakseni, syntyy siis kestävyysvaje, mutta mikä pahinta myös voimattomuus valtaa alaa. Liikuntaelimistö ruostuu ja elinpiiri kapenee. Terveyden sijaan hoidetaan sairautta. Liikkuessahan voi syntyä vamma. Täytyy ottaa varovasti.

Ihminen kun on luontojaan laiska ja mukavuudenhaluinen, niin se pyrkii aina mahdollisimman helppoihin ratkaisuihin. Terve laiskuus on sinänsä aivan oikein. Esi-isämme puolestaan joutuivat raatamaan itsensä ennenaikaiseen hautaan. Nykyään mennään kuitenkin aivan liikaa päinvastaiseen suuntaan. Elämme kenties kauemmin, mutta kuinka käy elämästä nauttimisen, jos sairastamme jatkuvasti?

Ihminen on luotu liikkumaan ja käyttämään lihaksiaan, sydäntään ja keuhkojaan. Ilman sopivaa säännöllistä rasitusta niiden kunto rappeutuu. Ihmisen tulisi tavoitella, ei huippukuntoa, vaan ikänsä mukaista parasta mahdollista kuntoa. Elämästä nauttimisen maksimointiin auttaa kehomme, sielumme temppelin kunnossa pitäminen – ruumiinkulttuuri. Kun kuuntelet kehoasi, se pyytää sinua liikkumaan, huolehtimaan itsestäsi. Muistat varmaankin kuinka lapsena ja nuorukaisena ruoka maistui ulkoilun jälkeen. Mukavan reippaan ulkoleikin tai lenkin päätteeksi ajatus juoksi kirkkaammin eikä unettomuus ollut ongelma. Kuuntele kehosi kutsua leikkiin – liikkumaan.

Terveyden ja elinvoimaisuuden tueksi pitäisi kehittää kestävyys- ja lihaskuntoa. Millaisilla harjoituksilla sitten voidaan saavuttaa yhtä aikaa hyvä kestävyys ja tasapainoinen lihaskunto? Ne saavutetaan parhaiten, no ainakin erinomaisesti sauvaliikuntalajeja, kuten maastohiihto, sauvakävely, sauvarullaluistelu jne. Harjoittamalla. Tuskin edes esimerkiksi huomaat, että sauvakävely on rasittavampaa kuin kävely ilman sauvoja, vaikka sen aikana kulutat keskimäärin 20 % enemmän kaloreita kuin kävelyssä ilman sauvoja – puhumattakaan sydämen tekemästä lisätyöstä, kun se joutuu hapettamaan suurempaa määrää työskenteleviä lihaksia. Sydämen pumppausteho paranee kohisten, kun sauvaliikuntaharjoitukset kehittävät keskeisverenkiertoa, eli verenvirtausta, samanaikaisesti ylä- ja alakehon lihasryhmille. Sauvojen mukaanotto lisää energiankulutusta vastaavasti muissakin harjoitusmuodoissa, esimerkiksi lumikenkäily, verenkiertoelimistön ja lihaksiston monipuolisemman kehittymisen ohella. Tehokkaaseen ympärivuotiseen sauvaliikuntaan voisi minimissään kuulua esimerkiksi sauvakävely ja hiihto.

Premium Coaching pääteemoja valmennuksesta riippumatta ovat tieto ja taito. Laji,- ja liikuntataitojen oppiminen sekä levon ja ravitsemuksen oivaltaminen.

Edelleen varttuneemmallakin iällä on hyvä kehittää liikuntalajien perustekniikoita ja niiden muunnoksia. Hyvä taito lisää harjoitusnautintoa, ja koordinaatio ja tasapaino kehittyvät suorituskertojen myötä kuin itsestään. Suorituksen rytmi ja ajoitus paranevat uskalluksen ja rentouden myötä. Kun liikut tekniikkaa tarkkaillen, suorituksesta tulee helpompaa.  Aika kuluu mukavasti ja sydämen syke laskee, kuntosi kohoaa ja liikunnasta tulee kaikin puolin nautinnollisempaa.

Lopuksi ja muistutukseksi. Vanhoja hyviä aikoja muistellessa syyllistyy helposti liialliseen vauhdinpitoon. Jokaisella kuntoilijalla on hyvä olla realistinen käsitys omasta kunnostaan. Jotta välttäisit ylilyönnit, keskity ensin parantamaan taitojasi kaikessa rauhassa. Näin toimien vältät rasitusvammat, onnistut varmemmin tavoitteissasi ja lopulta kehittyy varmasti se kuntosikin. Toivotan sinulle miellyttäviä ja ennakkoluulottomia retkiä lajitaitojen maailmassa… Ihan varmuudeksi ja syntyneestä mielenkiinnosta sekä tekosyiden loppuessa: Varaa ilmainen tapaaminen ja tutustuminen Premium Coaching valmennuksiin!

Terveisin,
Marko Kantaneva 
PREMIUM COACHING | PREMIUM RESULTS | markokantaneva.com
”Parempaan kuntoon pysyvästi”

Kuuntele "Tekosyiden lopuksi" ääni-blogina: