Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Marko Kantaneva | eKoutsi Blogi

Onnistunut voitelu on osa hiihtonautintoa

Share |

Maanantai 6.3.2017 klo 15:32 - Marko Kantaneva©


Kuntoilija tarvitsee kilpahiihtäjää vähemmän hiihtokalustoa ja suksien huoltovälineitä. Kuntoilijan ei myöskään tarvitse käyttää viimeisimpiä voideuutuuksia liu’un parantamiseen, vaan hän selviää muutamalla perusvoiteella varsin mainiosti. Noudattamalla seuraavia voiteluvarusteiden valinta- ja suksien voiteluohjeita, selviydytään tulevista hiihtoretkistä menestyksellä.

Kuntoilijan voiteluvarusteet:

 • silitysrauta -> luistovoiteiden levitykseen. Se voi olla esim. vanha, hyllytetty rauta uusiokäytössä. Huom. ei höyryrautaa!
 • sikli -> luistovoiteiden siklaukseen ja pitovoiteiden poistoon
 • nylonharja tai kangasliina, esim. vanha t-paita -> luistoalueen viimeistelyyn
 • korkki -> pitovoiteiden tasoitukseen
 • pieni purkki voiteenpoistoainetta -> suksien pitoalueiden ja siklin puhdistukseen
 • kaksi erityyppistä luistovoidetta: nollakelille ja pakkaskelille (-2 – -7 ºC)
 • kaksi erityyppistä pitovoidepurkkia: nollakeli (+1 – -1 ºC) ja universal-tyyppinen yleispitovoide (0 – -15 ºC)
 • universal-tyyppinen yleisliisteri märkiin olosuhteisiin, karkeille jääkeleille sitkeämpi, väriltään yleensä sininen tai violetti liisteri
 • hiomapaperia, karkeus 150 -> pitoalueiden karhentamiseksi

HUOMIO: Edellä esitetyt voiteiden värit ja kelialueiden lämpötilat ovat suuntaa antavia.

Suksien pohjien kunnostus aloitetaan puhdistamalla sukset, joko

 1. siklaamalla ensin pitovoiteet pois mahdollisimman tarkasti, jonka jälkeen pohja pyyhitään puhtaaksi voiteenpoistoaineella kostutetulla paperilla tai kangasliinalla.

tai

 1. sulattamalla suksien pohjassa oleva nollakelin luistovoide. Anna voiteen jäähtyä ja siklaa sitten se kokonaan pois.

Uusiin suksiin kannattaa pyytää pohjavoitelu urheiluliikkeeltä. Pohjavoitelun voi toki tehdä myös itse. Se tehdään samaan tapaan kuin seuraavaksi esiteltävä luistovoitelu sillä erotuksella, että suksen pohjustukseen käytetään erityistä pohjustusvoidetta. Pohjustukseen käy mainiosti myös pakkaskelin (-2–-7 ºC) luistovoide (väriltään violetti).

Luistovoitelu

Suksien puhdistamisen jälkeen luistovoidetta sulatetaan silitysraudalla suksen luistopinnoille. Perinteistä varten luistovoidetta levitetään suksen kärkeen ja kantaan. Luistelua varten sitä levitetään koko suksen mitalle. Voiteen annetaan jäähtyä ympäristön lämpötilaan. Sen jälkeen suksen pohja siklataan tasaiseksi. Kun sikliin ei irtoa enää voidetta, voi siklauksen lopettaa. Tämän jälkeen luistopinnat harjataan nailonharjalla tai hangataan kangasliinalla tasaiseksi. Nyt sukset ovat valmiit luistelulenkille.

Pitovoitelu

Pitovoitelu on hyvä aloittaa karhentamalla puhdistettu pitovoidealue hiomapaperilla (karkeus 150). Karhennus varmistaa pitovoiteen pysymisen suksen pohjassa koko hiihtolenkin ajan. Karhennuksen jälkeen levitetään vallitsevan kelialueen pitovoidetta pitoalueelle, ja se tasoitetaan korkilla hangaten. Pitovoidetta kannattaa laittaa 4-6 ohutta kerrosta. Jokaisen kerroksen jälkeen pitovoide tasoitetaan korkilla. Voidekerroksen paksuus on riittävä silloin, kun pitoalueen pohja on täysin voiteen peittämä.

Liisteri levitetään suksen pohjaan pisaroina, jotka tasoitetaan peukalolla tai lämpimällä silitysraudalla – silitysrauta on puhdistettava ennen pitovoiteen levitystä. Liisteriä riittää yleensä yksi paksumpi kerros. Nyt sukset ovat valmiit perinteisen hiihtotekniikan lenkille.

Avainsanat: Suksien voitelu, pitovoitelu, luistovoitelu, maastohiihto