Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Marko Kantaneva | eKoutsi Blogi

Maastohiihto - talviliikunnan kuningaslaji

Share |

Maanantai 6.3.2017 klo 11:33 - Marko Kantaneva©


Varaa ja tutustu Premium Nordic Sports School valmennuksiin ilmaiseksi!

perinteinenhiihto.jpg

Fyysisen kunnon kohottajana hiihto on kiistatta yksi parhaimpia liikuntamuotoja. Sauvakävelyn tapaan se kuormittaa koko kehon lihaksistoa lähes sataprosenttisesti, jolloin hiussuoniverkosto kehittyy tehokkaasti ja kestävyyskunto kohentuu säännöllisellä harjoittelulla nopeasti.

Kun hiihtoreitti yleensä sisältää mäkiä ja tasaisia osuuksia, on hiihdon lajiluonne luonnostaan intervallityyppinen. Mäkinen reitti tuo hiihtoharjoituksiin vauhtia ja vaihtelua. Välillä kavutaan hitaasti ja kovasti ponnistellen jyrkkiä mäkiä ylös. Nousun päältä työnnetään vauhtia laskuosuudelle, jossa päästään palautumaan nousun aiheuttamasta rasituksesta. Tasamaalle laskeuduttaessa edetään luistavin suksin vauhdikasta tasatyöntöä.

Hiihdon tehokkuus kunnon kohottajana perustuu siihen, että siinä käytetään monipuolisesti ja yhtäaikaisesti kehon kaikkia suuria lihasryhmiä (jalat, vatsa, selkä ja kädet). Rauhallisen pehmeillä potkuilla ja työnnöillä lihakset kipeytyvät vain vähän, jos lainkaan. Tehokkaat, täysillä liikelaajuuksilla suoritettavat potkut ja sauvatyönnöt vaativat puolestaan voimaa. Voimaa tarvitaan myös hiihtoasentojen ja liikesuuntien ylläpitoon. Hiihtäjän onkin pystyttävä yhtäaikaisesti hallitsemaan useita motorisia toimintoja muuttuvissa olosuhteissa (ylämäki, alamäki, kurvi, töyssy, tasainen jne.).

Rauhaisa talvimaisema ja kiireettömän nautinnollinen eteneminen pirteässä pakkassäässä on hiihtoa parhaimmillaan. Hiihtäminen on miellyttävää liikuntaa, kunhan välineet on kunnolla huollettu ennen lenkille lähtöä. Suksien perushuolto selvitetään blogissa ”Onnistunut voitelu on osa hiihtonautintoa”. Siihen kannattaa tutustua huolellisesti ennen hiihtoharjoituksia.

Nykyään maastohiihdossa käytetään kahta vallitsevaa hiihtotekniikkaa:

  • perinteinen 
  • luistelutekniikka.

Perinteisessä hiihtotekniikassa käytetään samoja edestakaisia liikeratoja ja jalkojen lihasryhmiä kuin normaalissa kävelyssä. Jos harrastaa sauvakävelyä, on siirtyminen perinteisen tekniikan hiihtoharjoitteluun helpompaa, sillä perinteisessä tekniikassa käytettävät lihasryhmät ovat jo saaneet harjoitusta.

luisteluhiihto.jpg

Toisin on luistelutekniikan laita. Varsin usein kuvitellaan, että kun luistelusuksia ei tarvitse voidella, niin ”luisteluhiihto sopii minulle mainiosti, koska en osaa enkä jaksa voidella suksia, eikä minulla ole siihen aikaakaan”.

Tällaisella ajattelutavalla mennään pahasti metsään. Ensimmäiseksi kurvataan kankaalle, jos jalkojen lihasryhmien voimaa ei ole harjoitettu riittävästi (luistelutaitoa ja liikesuuntia).

Toiseksi lentää sammal, jos luistelusuksia ei ole voideltu ja huollettu riittävästi. Jos luisteluhiihdon harjoittelu aloitetaan huonosti harjoitetuilla ”luistelulihaksilla” ja huonosti luistavilla suksilla, on luvassa pienimuotoinen katastrofi. Kahdesta miinuksesta ei tässä tapauksessa tule plussaa vaan puhdas nolla.

Luisteluhiihto vaatiikin malttia ja aikaa. Hiihtokauden alussa on syytä harjoittaa luistelussa työskenteleviä jalkojen lihasryhmiä esimerkiksi sauvoittaluistelulla, ja luistelusuksien on oltava aina liukkaat: ne pitää voidella riittävän usein.

Avainsanat: maastohiihto, hiihto, sukset, sauvat, syke, talviliikunta